Show simple item record

dc.contributor.advisorArroyo Gordillo, Pedro Antonio
dc.contributor.authorMiñano Martinez, Aldo Fabrizio
dc.contributor.authorOrihuela Gallegos, Luis Alonso
dc.date.accessioned2023-04-13T18:57:55Z
dc.date.available2023-04-13T18:57:55Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationMiñano Martinez, A. F. & Orihuela Gallegos, L. A. (2022). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una cadena de cafeterías automatizadas utilizando la domótica [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/18077es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/18077
dc.description.abstractThis research proposes the installation of a chain of automated coffee shops using home automation, offering this service in a comfortable place, through a new shopping experience, streamlining the processes using automated machines. The market analysis will take into consideration people between 15 and 49 years belonging to socioeconomic level A and B, residents of Metropolitan Lima, specifically Zone 6 and 7 of the capital, where approximately 78% of our target market resides. The project will start with three stores, located at shopping centers Jockey Plaza, Real Plaza Salaverry and Plaza San Miguel. This is because of our high target market affluence in this establishments, as well as safety compared to street stores. The installed capacity in the production area, thanks to the technology, is greater than the size of the market and the breakeven point, with the size of the market being the limiting factor for the project. The technical specifications of the machinery and equipment, as well as the design of the flow of attention, production and work are detailed and meeting the best standards of technology and customer experience. Likewise, this is accompanied by the hand of an integrated quality management plan, modeling international quality standards, safety assurance, safety, and health at work and environmental management, as well as the 5’s methodology is applied to guarantee the best worker’s productivity. Each establishment will have 130 square meters of area. The company will be of type S.A.C. and the MYPE tax regime will be accepted. The economic and financial viability of the project was determined with an investment of S/ 976,567 distributed in 60% shareholder capital and 40% loan with the BCP bank to a TEA of 15%. The opportunity cost of shareholders is 20.87%. The NPV, IRR, the Profit/Cost ratio and the economic recovery period were S/ 283,564.30, 30.32%, 1.29 and 4.24 years respectively. On the other hand, the financial results were NPV S/ 373,596.47, IRR 38.27%, Profit/Cost ratio 1.64 and recovery period of 3.87 years. A sensitivity analysis was carried out modifying the demand and price variables, being equally viable in all aspects. Finally, the social indicators of employability and capital performance indicate that the project is socially profitable because it contributes to the economic, labor and social growth of the country.en_EN
dc.description.abstractLa presente investigación propone la instalación de una cadena de cafeterías automatizadas utilizando la domótica brindando este servicio en un ambiente cómodo, generando una nueva experiencia de compra, agilizando los procesos a través de la utilización de máquinas automatizadas. En el análisis del mercado se considerarán a personas entre 15 y 49 años que pertenezcan al nivel socioeconómico A y B, residentes de la Zona 6 y 7 de Lima Metropolitana, puesto que es donde reside aproximadamente el 78% de nuestro mercado objetivo. Se contará con 3 locales ubicados en los centros comerciales Jockey Plaza, Real Plaza Salaverry y Plaza San Miguel, esto debido a la gran afluencia de nuestro público objetivo y la seguridad que nos brindan estos establecimientos frente a la calle. La capacidad instalada en el área de producción, gracias a la tecnología, es superior al tamaño del mercado y del punto de equilibrio, siendo el tamaño del mercado el factor limitante para el proyecto. Las especificaciones técnicas de la maquinaria y los equipos, así como el diseño del flujo de atención, producción y trabajo se encuentran detallados cumpliendo los mejores estándares de tecnología y experiencia del cliente. Así mismo, esto viene acompañado de la mano de un plan de gestión integrada de la calidad, modelando las normas internacionales de calidad, aseguramiento de la inocuidad, seguridad y salud en el trabajo y gestión ambiental. Así como también se aplica la metodología 5’s para garantizar la mejor productividad de los trabajadores. Cada local implementado tendrá 90 metros cuadrados de área. La empresa será de tipo S.A.C. y se acogerá el régimen MYPE tributario. El proyecto necesita una inversión de S/ 976,567 distribuidos en 60% capital de los accionistas, con rentabilidad mínima esperada del 20.87% y 40% un préstamo con el banco BCP a una TEA de 15%. El VAN, TIR, la relación Beneficio/Costo y el periodo de recupero económicos fueron de S/ 283,564.30, 30.32%, 1.29 y 4.24 años respectivamente. Por otro lado, los resultados financieros fueron de VAN S/373,596.47, TIR 38.27%, relación Beneficio/Costo 1.64 y periodo de recuperación de 3.87 años. Se realizó un análisis de sensibilidad modificando las variables demanda y precio, resultandos viables de igual modo en todos los aspectos. Finalmente, los indicadores sociales de empleabilidad y rendimiento de capital nos indican que el proyecto es rentable socialmente pues contribuye al crecimiento económico, laboral y social del país.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.publisherUniversidad de Limaes_PE
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional - Ulimaes_PE
dc.sourceUniversidad de Limaes_PE
dc.subjectCaféses_PE
dc.subjectDomóticaes_PE
dc.subjectInnovaciones tecnológicases_PE
dc.subjectEstudios de prefactibilidades_PE
dc.subjectCoffeehouseses_PE
dc.subjectHome automationes_PE
dc.subjectTechnological innovationses_PE
dc.subjectPrefeasibility studieses_PE
dc.subject.classificationIngeniería industrial / Producción y logísticaes_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para la instalación de una cadena de cafeterías automatizadas utilizando la domóticaes_PE
dc.title.alternativePre-feasibility study for the installation of an automated cafeteria chain using home automationes_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería y Arquitecturaes_PE
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.nameIngeniero Industriales_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni72976652
renati.author.dni72729391
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-2417-8941
renati.advisor.dni7826814
renati.jurorSalazar Medina, Nicolás Francisco
renati.jurorArroyo Gordillo, Pedro Antonio
renati.jurorAvalos Ortecho, Edilberto Miguel
renati.jurorMalaga Ortiz, Maria Teresa
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis
renati.discipline722026
ulima.cat15


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Except where otherwise noted, this item's license is described as https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/