Show simple item record

dc.contributor.advisorQuiroz Flores, Juan Carlos
dc.contributor.authorAguado Rodriguez, Renato Jose
dc.contributor.authorZegarra Aguinaga, Edisson Andree
dc.date.accessioned2024-03-26T13:50:58Z
dc.date.available2024-03-26T13:50:58Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationAguado Rodriguez, R. J., & Zegarra Aguinaga, E. A. (2023). Industry 4.0, circular economy and sustainability in the food industry: A Literature Review [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/20065es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/20065
dc.description.abstractThe purpose of this study is to find out which Industry 4.0 tools are applicable in the food supply chain to implement sustainability practices positively in the food supply chain; since food supply chains have the characteristic of being among the most inefficient in terms of sustainability and the biggest generators of waste and resource consumption. Since the applications of Industry 4.0 technologies for development seem to attract more and more attention from professionals and academics, and in turn these have had a positive impact on sustainability in other types of industries, we seek to know which Industry 4.0 tools have a greater impact on the sustainability of food supply chains. In this context, an analytical approach is proposed to broadly understand the sustainable performance of I4.0 in the food sector. Through a systematic review, the article aims to obtain definitions of the concepts involved and their relationships and implementations in order to know the tools capable of generating sustainability in the food supply chain and to be able to answer the following research questions: ¿ What are the Industry 4.0 tools that positively influence sustainability aspects in FSCs? ¿Which tools are better than others for optimizing sustainability in FSC? In order to be able to answer these research questions,the articles obtained in the search were analyzed using trend and bibliometric analysis. In addition, the study is in charge of defining and relating the concepts of industry 4.0, circular economy and sustainability in the food supply chain.en_EN
dc.description.abstractEl propósito de este estudio es encontrar qué herramientas de la Industria 4.0 que son aplicables en la cadena de suministro de alimentos para implementar prácticas de sostenibilidad positivamente en esta; ya que las cadenas de suministros de alimentos tienen como característica ser de las más ineficientes en términos de sostenibilidad y de las mayores generadoras de desperdicios y consumo de recursos. Debido a que las aplicaciones de las tecnologías de la Industria 4.0 para el desarrollo parecen atraer cada vez más la atención de los profesionales y académicos, y a su vez estas han tenido un impacto positivo sobre la sostenibilidad en otro tipo de industrias, se busca conocer cuáles son las herramientas de la industria 4.0 con un mayor impacto sobre la sostenibilidad de las cadenas de suministros de alimentos. En este contexto, se propone un enfoque analítico para comprender ampliamente el rendimiento sostenible de la I4.0 en el sector alimentario. A través de una revisión sistemática, el artículo pretende obtener definiciones de los conceptos implicados y sus relaciones e implementaciones para conocer las herramientas capaces de generar sostenibilidad en la cadena de suministro alimentaria y poder responder a las siguientes preguntas de investigación: ¿ ¿Cuáles son las herramientas de la Industria 4.0 que influyen positivamente en los aspectos de sostenibilidad en las FSC? ¿ ¿Qué herramientas son mejores que otras para optimizar la sostenibilidad en las FSC? Para poder responder a estas preguntas de investigación, los artículos obtenidos en la búsqueda se analizaron mediante análisis de tendencias y bibliométrico. Además, el estudio se encarga de definir y relacionar los conceptos de industria 4.0, economía circular y sostenibilidad en la cadena de suministro alimentaria.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad de Limaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional - Ulimaes_PE
dc.sourceUniversidad de Limaes_PE
dc.titleIndustry 4.0, circular economy and sustainability in the food industry: A literature reviewen_EN
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingenieríaes_PE
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.nameIngeniero Industriales_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni73193547
renati.author.dni72806129
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0003-1858-4123
renati.advisor.dni10300285
renati.jurorFlores Pérez, Alberto Enrique
renati.jurorCollao Díaz, Martín Fidel
renati.jurorQuiroz Flores, Juan Carlos
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
renati.discipline722026
ulima.catOI


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess