Listar por autor "Alarcón Rivera, Rafael"
Mostrando ítems 1-9 de 9
-
Characterization and Preservation of the Bioactive Compounds of Sacha Inchi (Plukenetia volubilis and P. huayllabambana) Oils
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Alarcón Rivera, Rafael; Gómez Coca, Wenceslao Moreda; Pérez-Camino, M. Carmen (CRC Press, 2022)Acceso restringidoThis chapter focuses on the functional properties of sacha inchi (Plukenetia volubilis and P. huayllabambana) oils and reveals the potential of these two widespread taxa. Their balanced composition in ¿-3 and ¿-6 fatty ... -
Co-Microencapsulation of Sacha Inchi (Plukenetia huayllabambana) Oil with Natural Antioxidants Extracts
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Gonzales Garcia, Billy Francisco; Alarcón Rivera, Rafael; Sotelo Contreras, Axel; Gallardo, Gabriela; García, Belén; Pérez-Camino, María del Carmen (MDPI, 2023)Acceso abiertoSacha inchi (Plukenetia huayllabambana) oil was co-microencapsulated with natural antioxidant extracts (NAE), such as camu-camu (Myrciaria dubia (HBK) Mc Vaugh) fruit, Añil variety Andean potato (Solanum tuberosum andigenum, ... -
Design of Functional Powdered Beverages Containing Co-Microcapsules of Sacha Inchi P. huayllabambana Oil and Antioxidant Extracts of Camu Camu and Mango Skins
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Alarcón Rivera, Rafael; Gonzáles García, Billy Francisco; Sotelo Contreras, Axel; Landoni, Lourdes; Gallardo, Gabriela; García, Belén; Pérez-Camino, M. Carmen (Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2022)Acceso abiertoSacha inchi Plukenetia huayllabambana oil (SIPHO) was co-microencapsulated, by spray drying using gum arabic as a coating material, with antioxidant extracts of camu camu (Myrciaria dubia (HBK) McVaugh) (CCSE) and mango ... -
Elaboración de una bebida funcional, fuente de omega 3 y antioxidantes microencapsulados de cáscaras de camu camu y mango, para promover el desarrollo comercial de la biodiversidad peruana
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Montoya Ramírez, Manuel Fernando; Alarcón Rivera, Rafael; Vilca Calderón, Laida Aurelia; Gallardo Machado, Gabriela; Román Guerrero, Angélica; Pérez Camino, María del Carmen (Universidad de Lima, Instituto de Investigación Científica, 2018)Acceso abiertoEl objetivo del proyecto es prevenir los riesgos de deficiencia nutricional y de enfermedades crónicas no transmisibles en personas en situación de mayor vulnerabilidad. Para ello se ofrecerán prácticas saludables de ... -
Estabilidad oxidativa de los aceites de sacha inchi (Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis) y su importancia en la industria alimentaria
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Iparraguirre, Karen; Huamán, José; Alarcón Rivera, Rafael (Universidad de Lima, 2020)Acceso abiertoEl objetivo de este trabajo es determinar la estabilidad oxidativa de los aceites de sacha inchi (Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis) sin microencapsular y microencapsulados con diferentes materiales de pared, ... -
Evaluación de la vida útil de los aceites de sacha inchi (Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis) microencapsulados
Alarcón Rivera, Rafael; Pérez Camino, María del Carmen; Chasquibol Silva, Nancy Ascención (Sociedad Química del Perú, 2019)Acceso abiertoLos aceites de sacha inchi de los ecotipos Plukenetia huayllabambana y Plukenetia volubilis se microencapsularon para protegerlos de factores ambientales como el oxígeno, la luz, humedad y de las condiciones de los procesos ... -
Microencapsulation of Sacha Inchi (Plukenetia huayllabambana) Oil by Spray Drying with Camu Camu (Myrciaria dubia (H.B.K.) Mc Vaugh) and Mango (Mangifera indica) Skins
Alarcón Rivera, Rafael; Gonzáles García, Billy Francisco; Sotelo Contreras, Axel; Gallardo, Gabriela; Pérez Camino, María del Carmen; Chasquibol Silva, Nancy Ascención (MDPI, 2020)Acceso abiertoSacha inchi (Plukenetia huayllabambana) oil was microencapsulated by spray drying with gum arabic and with extracts of camu camu (Myrciaria dubia (HBK) Mc Vaugh) and mango (Mangifera indica) skins, obtained by assisted ... -
Optimisation and Characterisation of the Protein Hydrolysate of Scallops (Argopecten purpuratus) Visceral By-Products
Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Gonzales Garcia, Billy Francisco; Alarcón Rivera, Rafael; Sotelo Contreras, Axel; Márquez-López, José Carlos; Rodríguez-Martin, Noelia M.; Millán-Linares, María del Carmen; Millán, Francisco; Pedroche, Justo (MDPI, 2023)Acceso abiertoIn this research, scallops (Argopecten purpuratus) visceral meal (SVM) and defatted meal (SVMD) were analysed for their proximal composition, protein solubility, and amino acid profile. Hydrolysed proteins isolated from ... -
Physicochemical characterization and oxidative stability of microencapsulated edible sacha inchi seed oil by spray drying
Landoni, L.; Alarcón Rivera, Rafael; Vilca Calderón, Laida; Chasquibol Silva, Nancy Ascención; Pérez Camino, María Carmen; Gallardo, Gabriela (Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2020)Acceso abiertoThe aim of this work was to obtain sacha inchi oil (SIO) microcapsules from two different spe-cies, Plukenetia volubilis L. (SIVO) and Plukenetia huayllabambana L. (SIHO), using different biopolymers as wall materials and ...