Show simple item record

dc.contributor.advisorChasquibol Silva, Nancy Ascención
dc.contributor.authorSotomayor Kamiyama, Gabriel Ernesto
dc.contributor.authorCornelio Guillermo, Jose Antonio
dc.date.accessioned2020-09-21T21:10:07Z
dc.date.available2020-09-21T21:10:07Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.citationSotomayor Kamiyama, G. E. y Cornelio Guillermo, J. A. (2020).Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de proteína aislada de harina de sacha inchi (Plukenetia volubilis) ( tesis para optar el título profesional de Ingeniero Industrial). Universidad de Lima.es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/11593
dc.description.abstractThe aim of this study is to determine the technological, economical, financial and social feasibility of the installation of a sacha inchi (Plukenetia volubilis). powder isolated protein production plant. The target market of this project will be Lima Metropolitana, focused on economic sectors A and B. The product will face an estimated demand of 26.764,01 kg in 2018. The sacha inchi (Plukenetia volubilis) isolated protein will be marketed in polyethylene containers and sold online and also distributed to nutrition supplement stores. Having executed an analysis of micro and macro location factors and being “proximity to the market” and “cost of land” the most important ones, the production plant will be located in the district of Lurin. The size of the plant will be 31.439,39 kg. of sacha inchi (Plukenetia volubilis) isolated protein. From a technical point of view, the required technology for the production of sacha inchi (Plukenetia volubilis) isolated protein is acquirable and usable. Finally, having determined the tangible and intangible investments, as well as the necessary working capital, it was estimated that the total investment would be S/. 1.859.337 from which 50% will be financed over a period of 5 years with an effective annual rate of 15%. The economic evaluation results in a net present value of S/. 44.279 with an internal rate of return of 18,84%, 1,02 of benefit/cost ratio and 4,93 years of recovery period. The financial evaluation determines a net present value of S/. 239.887, an internal rate of return of 25,74, 1,26 B/C ratio and a recovery period of 4,55 years.en_EN
dc.description.abstractEl presente estudio tiene como objetivo determinar la viabilidad de mercado, tecnológica, económica, financiera y social de la instalación de una planta de producción de aislado proteico de harina de sacha inchi (Plukenetia volubilis). El proyecto tendrá como mercado meta la ciudad de Lima Metropolitana, dirigido al sector socioeconómico A y B. La demanda del proyecto en el primer año de operación se estima en 26.764,01 kg. de aislado proteico de sacha inchi (Plukenetia volubilis), el cual será comercializado en envases de polietileno por internet a través de una página web propia y en tiendas especializadas de suplementos proteicos. Tras un análisis de factores de micro y macro localización y siendo la cercanía al mercado y costo de terreno los factores más influyentes, se identificó al distrito de Lurín como la mejor opción para la ubicación de la planta de producción. El tamaño de planta está limitado por el mercado y es de 31.439,39 kg. de aislado proteico. Desde el punto de vista técnico, la tecnología necesaria para la producción del aislado proteico de sacha inchi (Plukenetia volubilis) es viable de adquirirse y emplearse. Finalmente, la suma de las inversiones tangible, intangible y capital de trabajo, dan como resultado S/. 1.859.337 de inversión total y con financiamiento del 50% en un horizonte de 5 años a una tasa efectiva anual de 15%. La evaluación económica resulta en un valor actual neto de S/. 44.279, una tasa interna de retorno de 18,84 %, 1,02 de relación beneficio/costo y 4,93 años de periodo de recupero. Con respecto a la evaluación financiera se estimó un valor actual neto de S/. 239.887, una tasa interna de retorno de 25,74 %, 1,26 de relación B/C y un periodo de recupero de 4,55 años.es_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional Ulima
dc.sourceUniversidad de Lima
dc.subjectIndustria alimentariaes_PE
dc.subjectHarinases_PE
dc.subjectProyectos industrialeses_PE
dc.subjectSacha inchies_PE
dc.subject.classificationIngeniería industrial / Producción y Logísticaes_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de proteína aislada de harina de sacha inchi (Plukenetia volubilis)es_PE
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.disciplineIngeniería Industrial
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería y Arquitectura
thesis.degree.levelTítulo Profesional
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
dc.publisher.countryPE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni46639542
renati.author.dni47484047
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9275-2060
renati.advisor.dni08294713
renati.jurorArroyo Gordillo, Pedro
renati.jurorChasquibol Silva, Nancy
renati.jurorIngar Cangalaya, Araken
renati.jurorYácono Llanos, Juan Carlos
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
renati.discipline722026
ulima.catOI
dc.identifier.isni121541816


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess