Show simple item record

dc.contributor.advisorDavies Oré, Guillermo Arturo
dc.contributor.authorBravo Vargas, Rodrigo Adrian
dc.contributor.authorCastro Plasencia, Luis Alonso
dc.date.accessioned2023-04-12T20:47:07Z
dc.date.available2023-04-12T20:47:07Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.citationBravo Vargas, R. A. & Castro Plasencia, L. A. (2022). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta de producción de vinagre de camu camu (Myrciaria dubia) [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/18056es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/18056
dc.description.abstractThis thesis is a preliminary study that determines the technical, economical and market feasibility of the implementation of a plant that produces camu camu vinegar, presented in a 375 mL bottle. The product is an excellent source of vitamin C, antioxidants and a defense booster, which brings several health benefits. The potential forecasted demand reaches 141 494 bottles in the fifth year of operation. The company will distribute via online orders and social networks, sales in specialized health food stores, and through online marketplaces, all under the company name Vincam S.A.C. Plant size was determined through various limiting factors such as market size, available technology, breakeven point and availability of resources. As result, the market size was the determining factor, with an estimated installed capacity of 141 494 bottles per year. The plant will be a rented industrial establishment located in Lurín, with a total area of 700 m2. It was determined that there will be 3 plant operators, a warehouse operator, a quality analyst, a head of production, and 3 additional administrative employees to fulfill all the necessary functions. In addition, the business will be a Closed Stock Company and will be classified as a Small Company based on its annual income. On the economical side, the results were a NPV of S /. -906 465,11, an IRR of -25,30% considering a WACC of 13,20%, and a return period that exceeds the 5-year study span. Therefore, the project is not profitable and it is not recommended to invest in it. Furthermore, some different scenarios were evaluated, determining that at least a 21% price increase would be necessary to make the project profitable, still with a considerable amount of risk.es_PE
dc.description.abstractEl presente proyecto de investigación es un estudio preliminar que evalúa la viabilidad técnica, económica y de mercado para la implementación de una planta de producción de vinagre de camu camu en botellas de 375 mL. Se definió el producto como una excelente fuente de vitamina C, antioxidantes y polifenoles; lo que brinda muchos beneficios a la salud. La demanda potencial proyectada alcanza una cantidad de 141 494 botellas en el quinto año. Se definió que la planta venderá a través de venta directa bajo pedidos online y redes sociales, venta en tiendas naturistas especializadas, y “marketplaces” on-line, todo bajo la razón social Vincam S.A.C. Se compararon las relaciones con el mercado, la tecnología, el punto de equilibrio y la disponibilidad de insumos, resultando el mercado como factor determinante, con una capacidad instalada estimada de 141 494 botellas/año. La planta será una nave industrial alquilada ubicada en el distrito limeño de Lurín, con un área total de 700 m2. Se determinó que se contará con 3 operarios de planta, un operario de almacén, un analista de calidad, un jefe de producción, y 3 empleados administrativos adicionales para cumplir con todas las funciones necesarias en una organización de este tipo. Además, la empresa será una Sociedad Anónima Cerrada y clasificará como Pequeña Empresa por sus ingresos anuales. Por el lado económico y financiero, se obtuvo un VAN financiero de S/.-906 465,11, una TIR financiero de -25,30% considerando un WACC de 13,20%, y un periodo de retorno indeterminado o mayor a 5 años. Por ende, se determina que el proyecto no es rentable y no se recomienda invertir en él. Evaluando escenarios, el valor de venta debería ser 21% mayor para rentabilizar apenas el proyecto, lo que igual representa una alta incertidumbre.es_PE
dc.formatapplication/pdfes_PE
dc.language.isospaes_PE
dc.publisherUniversidad de Limaes_PE
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional - Ulimaes_PE
dc.sourceUniversidad de Limaes_PE
dc.subjectVinagrees_PE
dc.subjectCamu camues_PE
dc.subjectEstudios de prefactibilidades_PE
dc.subjectVinegares_PE
dc.subjectPrefeasibility studieses_PE
dc.subject.classificationIngeniería industrial / Producción y logísticaes_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para la instalación de una planta de producción de vinagre de camu camu (Myrciaria dubia)es_PE
dc.title.alternativePrefeasibility study for the installation of a camu camu vinegar production plant (Myrciaria dubia)en_EN
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería y Arquitecturaes_PE
thesis.degree.levelTítulo Profesionales_PE
thesis.degree.nameIngeniero Industriales_PE
dc.publisher.countryPEes_PE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni60532605
renati.author.dni74852204
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-3736-0654
renati.advisor.dni25546734
renati.jurorUrbina Rivera, Carlos Medardo
renati.jurorDavies ore, Guillermo Arturo
renati.jurorAltamirano Medina De Zuloaga, Rosa Victoria
renati.jurorCardenas Sanchez Diaz, Jesus
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
renati.discipline722026
ulima.catOI


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess