Show simple item record

dc.contributor.advisorIngar Cangalaya, Araken Andres
dc.contributor.authorFernandez Torrejon, Carlos Sebastian
dc.contributor.authorVelasquez Santamaria, Pedro Luis
dc.date.accessioned2024-05-07T20:34:50Z
dc.date.available2024-05-07T20:34:50Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationFernandez Torrejon, C. S. & Velasquez Santamaria, P. L. (2024). Estudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de cerveza de chirimoya [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/20334es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/20334
dc.description.abstractThis project aims to evaluate the economic, technical, and social feasibility of implementing a production and commercialization plant for custard apple craft beer in the Blonde Ale style in Lima Metropolitan. The beer will be made from Pale Ale malt, water, hops, yeast, and, as the main ingredient, custard apple. The beer will have an alcohol content of between 5,5% - 6%, making it a smooth and easy-to-drink beer with a sweet malt flavor and fruity notes. The product consists of a 330 ml glass bottle of beer aimed at citizens of Lima Metropolitan, aged 18 to 55, and the population belonging to NSE A, B, and C1. A demand for 100 686 bottles of beer is projected for the year 2027. Based on micro and macro location studies, it was determined that the location of the production plant will be in the district of Lurín. A technical evaluation was carried out, which allowed us to determine the necessary plant size to meet demand, the amount of machinery required, and the number of operators needed. In addition, production capacities were calculated by process, and the bottleneck was found to be superior to the break-even point, which is 86 651 bottles. Finally, a financial analysis was carried out for the 5-year life of the project, which concluded that it is financially profitable, as a VANF of S/. 117 907,01 and a TIRF of 54% were obtained, which is higher than the opportunity cost of capital rate. A benefit-cost ratio of 2,04 was also obtained, indicating that for every sol invested in the project, an expected return of S/. 2,04 is expected. It is also expected that the return on investment will be in 2 years 7 months.en_EN
dc.description.abstractEl presente proyecto tiene como objetivo evaluar la viabilidad económica, técnica y social de la implementación de una planta de producción y comercialización de cerveza artesanal de Chirimoya al estilo Blonde Ale en Lima Metropolitana. El producto será elaborado a base de malta Pale Ale, agua, lúpulo, levadura y, como ingrediente principal, la chirimoya. La cerveza tendrá un grado alcohólico entre 5,5% - 6%, siendo una cerveza suave y fácil de beber con un sabor dulce a malta y toques frutados. El producto es una cerveza en botella de vidrio de 330 ml dirigido a ciudadanos de Lima Metropolitana, de 18 a más y a la población perteneciente a los NSE A, B y C1. Se proyecta una demanda de 100 686 botellas de cerveza para el año 2027. Basado en estudios de micro y macro localización, se determinó que la ubicación de la planta de producción será en el distrito de Lurín. Se realizó una evaluación técnica para hallar el tamaño de planta necesario, la cantidad de maquinaria requerida y el número de operarios necesarios. Además, se calcularon las capacidades productivas por proceso, de esta manera se encontró el cuello de botella el cual fue superior al punto de equilibrio el cual es 86 651 botellas. Finalmente, se hizo el análisis financiero a 5 años de la vida del proyecto, de los cuales se concluye que es financieramente rentable debido a que se obtuvo un VANF de S/. 117 907,01 y un TIRF de 54% el cual es superior a la tasa de costo de oportunidad, también se obtuvo un beneficio-costo de 2,04, el cual nos indica que por cada sol invertido en el proyecto se espera tener un retorno de S/. 2,23. Asimismo, se espera que el retorno de la inversión sea en 2 años 7 meses.es_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional Ulima
dc.sourceUniversidad de Lima
dc.subjectCervezaes_PE
dc.subjectChirimoyaes_PE
dc.subjectEstudios de prefactibilidades_PE
dc.subjectCherimoyaen_EN
dc.subjectBeeren_EN
dc.subjectPrefeasibility studiesen_EN
dc.subject.classificationIngeniería industrial / Producción y logísticaes_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de cerveza de chirimoyaes_PE
dc.title.alternativePrefeasibility study for the installation of a custard apple beer production planten_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.disciplineIngeniería Industrial
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería
thesis.degree.levelTítulo profesional
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
dc.publisher.countryPE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni72000895
renati.author.dni72013785
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-7310-5263
renati.advisor.dni45608271
renati.jurorNoriega Aranibar, Maria Teresa
renati.jurorGoñi Delión, Juan Carlos
renati.jurorLeón Gambetta Martín Arranz, Álvaro
renati.jurorIngar Cangalaya, Araken Andres
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
renati.discipline722026
ulima.cat015
dc.identifier.isni121541816


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess