Inventory policy for the demand of main products: the case of a peruvian grocery store
Ver/
Tesis
(application/pdf: 261.9Kb)
(application/pdf: 261.9Kb)
Autorización
(application/pdf: 226.2Kb)
(application/pdf: 226.2Kb)
Reporte de similitud
(application/pdf: 1.657Mb)
(application/pdf: 1.657Mb)
Fecha
2024Asesor(es)
Metadatos
Mostrar el registro completo del ítemResumen
The study proposed an inventory policy for its products with the highest demand based on the analysis of the application of three planning techniques, which were the Silver Meal method, the minimum unit cost method and the EOQ. In addition, forecasting techniques were applied with a bimonthly historical data from the sales record that helped identify the products with the highest demand according to the ABC classification. The methodology carried out in a grocery store in Peru found that the demand behavior differed in each product; so, the standard deviation was analyzed. Then, the application of the three planning techniques was compared where a similarity in the frequency of orders and quantity between the Silver Meal and MCU was observed; on the other hand, the EOQ functioned as a preliminary step to identify a reorder point. Este estudio plantea una propuesta de política de inventarios para los productos con mayor demanda de una tienda de abarrotes en la ciudad de Lima, a partir del análisis de aplicación de tres técnicas de planeamiento: el método Silver Meal, el de costo unitario mínimo (MCU) y la cantidad económica del pedido (EOQ). Además, se aplicaron técnicas de pronóstico con un dato histórico bimestral del registro de ventas y la clasificación ABC que ayudó a identificar los productos con mayor demanda. Los hallazgos muestran que el comportamiento de la demanda difiere en cada producto, por lo que se analizó la desviación estándar. Se comparó la aplicación de las tres técnicas de planeamiento, donde se observó una similitud en la frecuencia de pedidos y cantidad entre el Silver Meal y MCU. El EOQ funcionó como un paso previo para identificar un punto de reorden.
Cómo citar
Mauricio Espinoza, J. D., & Huaynate Ricaldi, E. (2024). Inventory policy for the demand of main products: the case of a peruvian grocery store [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/20343Editor
Universidad de LimaColeccion(es)
- Tesis [887]