Production chain of commercial alginate from sargassum (Macrocystis Pyrifera) in Peru
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2024Asesor(es)
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Peru is a privileged country regarding marine hydrobiological resources due to the vast variety of algae and the biomass they possess. This advantage allows Peru to develop an industrial sector to produce hydrocolloids, a group of natural polymers, chemically known as polysaccharides, derived from marine algae. Among the most widely used hydrocolloids is commercial alginate, an input used in different industries such as food, cosmetics, chemicals, and textiles. This study aimed to identify and characterize the strategic variables that integrate the commercial alginate production chain from sargassum (Macrocystis pyrifera) in Peru and the social stakeholders that lead it. Based on an exploratory and descriptive scope, a structural analysis was conducted (using the theoretical bases of French Strategic Foresight as a methodological design) with the support of a panel of seven experts knowledgeable about the system studied and the MICMAC tool (Matrix of Cross Impacts and a Multiplication Applied to a Classification). The outcome shows that the key variables of the production chain are competitive prices, sales levels, potential markets, and quality control. Simultaneously, identifying the most influential social stakeholders made it possible to propose strategies to control the variables to shape and control the chain adequately. This study lays the foundations for the strategic planning of future scenarios for the system in the long term. El Perú es un país privilegiado en cuanto a recursos hidrobiológicos marinos, gracias a la vasta variedad de algas y biomasa que posee. Esta ventaja permite al Perú desarrollar un sector industrial para la producción de hidrocoloides, un grupo de polímeros naturales conocidos químicamente como polisacáridos, derivados de algas marinas. Entre los hidrocoloides más ampliamente utilizados se encuentra el alginato comercial, un insumo empleado en diversas industrias como la alimentaria, cosmética, química y textil. Este estudio tuvo como objetivo identificar y caracterizar las variables estratégicas que integran la cadena productiva del alginato comercial a partir del sargazo (Macrocystis pyrifera) en el Perú, así como los actores sociales que la lideran. Basándose en un enfoque exploratorio y descriptivo, se llevó a cabo un análisis estructural (utilizando las bases teóricas de la Prospectiva Estratégica Francesa como diseño metodológico) con el apoyo de un panel de siete expertos conocedores del sistema de estudio y la herramienta MICMAC (Matriz de Impactos Cruzados y Multiplicación Aplicada a una Clasificación). Los resultados muestran que las variables clave de la cadena de producción son los precios competitivos, los niveles de ventas, los mercados potenciales y el control de calidad. Simultáneamente, la identificación de los actores sociales más influyentes permitió proponer estrategias dirigidas al control de las variables para conformar y controlar adecuadamente la cadena. Este estudio sienta las bases para la planificación estratégica de escenarios futuros del sistema a largo plazo.
Cómo citar
Chavez Jimenez, M. S., & Nieto Olazabal, V. (2024). Production chain of commercial alginate from sargassum (Macrocystis Pyrifera) in Peru [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/21707Editor
Universidad de LimaColeccion(es)
- Tesis [905]