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dc.contributor.advisorRuiz Ruiz, Marcos Fernando
dc.contributor.authorCaballero Salazar, Marcelo Alonso
dc.contributor.authorQuesada Lopez, Gabriel Alonso
dc.date.accessioned2025-01-16T12:29:33Z
dc.date.available2025-01-16T12:29:33Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationCaballero Salazar, M. A., & Quesada Lopez, G. A. (2023). Discrete event modeling for operational management of restaurants. [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/21877es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/21877
dc.description.abstractModels are a tool that allow us to simulate real life systems in a virtual environment to generate scenarios and observe how the system reacts. Restaurant management systems incorporate the concepts of RevPash and Menu Analysis to support difficult decisions in pricing, promotions and resource management. In this paper, using Arena 14.0 software, a discrete event model was designed that incorporates the above concepts and simulates the operations of a restaurant. Based on the proposed model, measures were proposed to improve the restaurant's profitability and scenarios were designed with the possible effects. The value of this proposal lies in the economic advantage that can be obtained with the application of models and Menu Analysis in restaurant management.en_EN
dc.description.abstractLos sistemas de gestión en restaurantes incorporan los conceptos de RevPash y de Menu Analysis para soportar las difíciles decisiones en precios, promociones y administración de recursos. El presente trabajo diseña un modelo de eventos discretos que incorpora los conceptos anteriores y simula las operaciones de un restaurante. Con ayuda del software Arena (versión 14.0) se demostró el beneficio de la propuesta utilizando de los indicadores de contribución marginal y duración del servicio. A partir del modelo propuesto se diseñaron experimentos que prueban la facilidad de uso y las ventajas económicas que pueden obtenerse con estos sistemas. El valor de la propuesta radica en las mejoras en la gestión de restaurantes que deben difundirse para beneficio de propietarios y clientes.es_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isoeng
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional - Ulima
dc.sourceUniversidad de Lima
dc.subjectRestauranteses_PE
dc.subjectAdministración de restauranteses_PE
dc.subjectServicios de comidaes_PE
dc.titleDiscrete event modeling for operational management of restaurantsen_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.levelTítulo Profesional
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería
dc.publisher.countryPE
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5147-8512
renati.discipline722026
dc.identifier.isni0000000121541816
renati.author.dni74390321
renati.author.dni76520640
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.advisor.dni10002505
renati.jurorBonilla Pastor, Elsie Violeta
renati.jurorGarcia Lopez, Yvan Jesus
renati.jurorRuiz Ruiz, Marcos Fernando
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
ulima.catOI


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