Reduction of waste generation using lean manufacturing in a peruvian craft brewery. An empirical review

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2024Asesor(es)
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The craft brewery sector is growing in the alcoholic beverage market; however, they face high costs and limitations that limit its growth. This is because companies in this sector are SMEs and need to be more efficient in their efforts. The main causes of the generation of waste that affects the profitability of the company are non-standard work procedures, inadequate plant design, and poor order and cleanliness. For this reason, this research aims to reduce waste generation through the implementation of Lean Manufacturing tools: Standard Work, 5S and Poka Yoke, and Systematic Layout Planning (SLP). To validate the success of the implementation of these tools, the simulation software was used. The validation consisted in two scenarios, the current and the proposed with improvement. After the simulation, the results were the following: first, the amount of wasted beer was reduced from 5,029 litres to 2,3708 litres. secondly, efficiency increased from 76.14% to 82.17%. The loss of annual sales due to waste was reduced from PEN 179,030.35 to PEN 83,173.90. Therefore, the project is considered as successful. El sector de la cervecería artesanal está creciendo en el mercado de bebidas alcohólicas; sin embargo, se enfrentan a elevados costos y limitaciones que limitan su crecimiento. Esto se debe a que las empresas de este sector son PYMES y necesitan ser más eficientes en los esfuerzos que realizan. Las causas principales de la generación de desperdicios que afecta la rentabilidad de la empresa son: procedimientos de trabajo no estandarizados, diseño de planta inadecuado y pobre orden y limpieza. Por esa razón, el objetivo de esta investigación es reducir la generación de desperdicios a través de la implementación de herramientas Lean Manufacturing: Standard Work, 5S y Poka Yoke, y Systematic Layout Planning (SLP). Para validar el éxito de la implementación de estas herramientas, se utilizó el software de simulación. La validación consistió en dos escenarios, el actual y el propuesto con la mejora. Tras la simulación, los resultados fueron los siguientes: en primer lugar, la cantidad de cerveza desperdiciada se redujo de 5,029 litros a 2,3708 litros. en segundo lugar, la eficiencia aumentó del 76,14% al 82,17%. La pérdida de ventas anuales debida a los residuos se redujo de 179 030,35 PEN a 83 173,90 PEN. Por lo tanto, el proyecto se considera un éxito.
Cómo citar
Espinoza Berrocal, R. A., & Vilchez Peralta, B. G. (2024). Reduction of waste generation using lean manufacturing in a peruvian craft brewery. An empirical review [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/22201Editor
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- Tesis [1167]

