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Production management model for waste reduction using 5S, TPM and poka yoke tools in a peanut snack manufacturing company
| dc.contributor.advisor | Corzo Chávez, Jorge Antonio | |
| dc.contributor.author | Aldave Vasquez, Yadhira Nicole | |
| dc.contributor.author | Morales Vargas, Stephanny | |
| dc.date.accessioned | 2025-07-08T20:15:26Z | |
| dc.date.available | 2025-07-08T20:15:26Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12724/22908 | |
| dc.description.abstract | This research project addresses the challenges of waste in a Small and Medium-sized Enterprises (SME) dedicated to the production of peanut snacks in Peru. Production waste, a persistent problem in production processes, has negatively impacted the company's operational efficiency and profitability. To overcome this problem, three fundamental engineering tools will be implemented: 5S, Informative Poka Yoke and Total productive maintenance (TPM). The 5S methodology will be used to redefine and optimize work spaces, promoting organization and discipline at each stage of the production process. Informational Poka Yoke systems will be introduced to prevent and correct errors in real time, reducing the generation of production waste and improving consistency in the quality of the final product. Additionally, the TPM methodology focuses on reducing production waste in processes that involve machinery, using a simulator to address failures of said equipment The main objective of this project is to significantly reduce waste in the production of peanut snacks, simultaneously improving the overall efficiency of the processes and guaranteeing high quality standards. The results obtained after the application of the three tools were positive. In the final 5S audit, an increase in the score was achieved, going from 37.6% in the initial stage to 90.4% in the final. The results of the Poka Yoke template showed reduced error rates: 4.25% in selection process, 2.86% in toasting and 2.73% in the semitoasting. In the TPM simulator the availability of the machine was 98.45%. These achievements demonstrate the effectiveness of the strategies implemented in improving the efficiency and profitability of the production of peanut snacks in the SME company | en_EN |
| dc.description.abstract | Este proyecto de investigación aborda los desperdicios de una empresa (PYME) dedicada a la producción de snacks de maní en Perú. Los residuos de producción, un problema persistente en los procesos productivos, han afectado negativamente la eficiencia operativa y la rentabilidad de la empresa. Para superar este problema, se implementarán tres herramientas fundamentales de ingeniería: 5S, Poka Yoke Informativo y Mantenimiento Productivo Total (TPM). La metodología 5S se utilizará para redefinir y optimizar los espacios de trabajo, promoviendo la organización y la disciplina en cada etapa del proceso de producción. Se introducirán sistemas de Poka Yoke Informativo para prevenir y corregir errores en tiempo real, reduciendo la generación de residuos de producción y mejorando la consistencia en la calidad del producto final. Además, la metodología TPM se enfoca en reducir los residuos de producción en los procesos que involucran maquinaria, utilizando un simulador para abordar fallas en dicho equipo. El objetivo principal de este proyecto es reducir significativamente los residuos en la producción de bocadillos de maní, mejorando simultáneamente la eficiencia global de los procesos y garantizando altos estándares de calidad. Los resultados obtenidos después de la aplicación de las tres herramientas fueron positivos. En la auditoría final de 5S, se logró un aumento en la puntuación, pasando del 37,6% en la etapa inicial al 90,4% en la final. Los resultados de la plantilla de Poka Yoke mostraron tasas de error reducidas: 4,25% en el proceso de selección, 2,86% en el tostado y 2,73% en el semi-tostado. En el simulador de TPM, la disponibilidad de la máquina fue del 98,45%. Estos logros demuestran la efectividad de las estrategias implementadas para mejorar la eficiencia y rentabilidad en la producción de bocadillos de maní en la PYME. | es_PE |
| dc.format | application/pdf | |
| dc.language.iso | eng | |
| dc.publisher | Universidad de Lima | |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
| dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0 | * |
| dc.subject | Maní | en_EN |
| dc.subject | Snacks | es_PE |
| dc.subject | Industria de snacks | es_PE |
| dc.subject | Industria del maní | es_PE |
| dc.subject | Minimización de residuos | es_PE |
| dc.subject | Mantenimiento productivo total | es_PE |
| dc.subject | Industrias manufactureras | es_PE |
| dc.subject | Producción eficiente | es_PE |
| dc.subject | Limpieza industrial | es_PE |
| dc.subject | Administración de la producción | es_PE |
| dc.title | Production management model for waste reduction using 5S, TPM and poka yoke tools in a peanut snack manufacturing company | en_EN |
| dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | |
| thesis.degree.level | Título profesional | es_PE |
| thesis.degree.discipline | Ingeniería Industrial | es_PE |
| thesis.degree.grantor | Universidad de Lima. Facultad de Ingeniería | |
| dc.publisher.country | PE | |
| dc.type.other | Tesis | |
| thesis.degree.name | Ingeniero Industrial | |
| renati.advisor.orcid | https://orcid.org/0000-0002-2771-8528 | |
| renati.discipline | 722026 | |
| dc.identifier.isni | 0000000121541816 | |
| renati.author.dni | 76607685 | |
| renati.author.dni | 70396498 | |
| renati.level | https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional | * |
| renati.advisor.dni | 43082335 | |
| renati.juror | Calderon Gonzales, Wilson David | |
| renati.juror | Almandoz Núñez, Ana Maria | |
| renati.juror | Corzo Chávez, Jorge Antonio | |
| renati.type | https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis | * |
| dc.subject.ocde | https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04 | |
| ulima.cat | OI |
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