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dc.contributor.advisorArroyo Benites, Edmundo Valdemar
dc.contributor.authorEchia Rodriguez, Jhusely Nilda
dc.contributor.authorMedina Rodriguez, Karla Saida Lucciana
dc.date.accessioned2025-09-02T22:28:11Z
dc.date.available2025-09-02T22:28:11Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/23106
dc.description.abstractEl presente estudio muestra los requisitos para la viabilidad de un proyecto. Se mostrarán resultados que reflejan que el proyecto es viable técnica, ambiental, económica y socialmente. El proyecto consta de la instalación de una planta productora de bebida alcohólica fermentada a base de arándanos cuyo mercado objetivo es la población de Lima Metropolitana perteneciente a los NSE A y B mayores de 18 años. Con la encuesta realizada se logró determinar la intensidad e intención de compra que sirvió para obtener la demanda del proyecto de 74 117 173 litros para el primer año. Adicionalmente, se realizó el estudio de localización de planta, donde se identificaron los factores: cercanía al mercado, proximidad de materia prima, disponibilidad de mano de obra, abastecimiento de agua y energía, con el método de ranking de factores y resultó Villa el Salvador como el lugar óptimo. Luego, se prosiguió con la ingeniería del proyecto, donde se determinaron las maquinarias a emplear. Con ello se estableció la capacidad máxima de producción de planta. Asimismo, en esta etapa se calculó el área total de la planta es 1 287,01 m2 y la distribución de las áreas de trabajo. Finalmente, se obtuvo una inversión total de S/ 3 654 132, 70% financiado por una entidad financiera y el resto capital propio. Además, mediante los presupuestos se reflejó que el proyecto es rentable debido al VAN económico y financiero mayor a cero y la TIR económica y financiera mayor que el COK (20,16%) determinado con el método CAPM.es_PE
dc.description.abstractThis study shows the requirements to demonstrate the viability of a project. In the following chapters, the results will be shown, which reflect that the project is technically, environmentally, economically and socially viable. The chosen project consists of the installation of a plant that produces a fermented alcoholic beverage based on blueberries. The target market is the population of Metropolitan Lima belonging to socioeconomic levels A and B over 18 years of age. Through the survey carried out, it was possible to determine the intensity and purchase intention, which in turn served to determine the demand for the project, which is 74,117,173 liters for the first year, which increases in the following years. Additionally, the plant location study was carried out, where factors such as proximity to the market, proximity of raw materials, availability of labor, water and energy supply were identified and analyzed, using the factor ranking method and Villa el Salvador obtained as the most suitable place. Based on this, the engineering of the project continued, where the machinery and equipment to be used for the production of the alcoholic beverage were determined. With this, the maximum silver production capacity was established. Likewise, in this stage it was defined that the total area of the plant is 1 287.01 m2 and the distribution of the different work areas. Finally, after calculating the costs, it was obtained that the total investment is S / 3 654 132, of which 70% will be financed through a financial institution and the rest corresponds to own capital. Based on the aforementioned, the budgets and flows were prepared, which reflected that the project is profitable since an economic and financial NPV greater than zero was achieved and the economic and financial IRR were higher than the COK (20,16%) which was determined with the CAPM method.en_EN
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0*
dc.subjectPendientees_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para la instalación de una planta productora de bebida alcohólica fermentada a base de arándanos (Vaccinium Myrtillus)es_PE
dc.title.alternativePre-feasibility study for the installation of a plant producing fermented alcoholic beverage based on blueberries (Vaccinium Myrtillus)en_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.levelTítulo profesionales_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería
dc.publisher.countryPE
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6780-8627
renati.discipline722026
dc.identifier.isni0000000121541816
renati.author.dni70309972
renati.author.dni76241970
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.advisor.dni17930731
renati.jurorMeza Ortiz, Richard Nicholas
renati.jurorCalderón Gonzáles, Wilson David
renati.jurorTaquía Gutiérrez, José Antonio [
renati.jurorArroyo Benites, Edmundo Valdemar
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
ulima.catOI


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