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dc.contributor.advisorMeza Ortiz, Richard Nicholas
dc.contributor.authorMolina Pasache, Mitzy Daniela
dc.contributor.authorNeri Caipo, Yadhira Selene
dc.date.accessioned2025-12-02T18:03:14Z
dc.date.available2025-12-02T18:03:14Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/23697
dc.description.abstractSmall and medium-sized businesses represent 21% of Peru's Gross Domestic Product, which in turn accounts for 99.5% of formal employment in Peru. The bakery industry is part of this economic pillar; however, it faces various challenges in terms of productivity optimization. A bakery located in the La Libertad region was selected because its losses represent US$3,212 annually. The focus will be specifically on the "Pastel Queque Cono Tipo M" line, where a solution was developed based on the implementation of engineering tools: Work Standardization and 5S, with the objective of eradicating the root causes of losses. The result was a reduction in waste from 10% to 5% and a 16% reduction in cycle time. Economically, this project proves to be highly viable, with an IRR of 24% over a 2.4-year payback period.en_EN
dc.description.abstractLas pequeñas y medianas empresas representan el 21% del Producto Interno Bruto del Perú, lo que a su vez representa el 99,5% del empleo formal en el Perú. La industria panadera forma parte de este pilar económico; sin embargo, enfrenta diversos desafíos en términos de optimización de la productividad. Se seleccionó una panadería ubicada en la región de La Libertad debido a que las pérdidas representan US$ 3,212 anuales. Se centrará específicamente en la línea de “Pastel Queque Cono Tipo M" donde se desarrolló una solución basada en la implementación de herramientas de ingeniería: Estandarización del Trabajo y 5S, con el objetivo de erradicar las causas raíz de las pérdidas. El resultado fue una reducción del desperdicio del 10% al 5% y una reducción del 16% en el tiempo de ciclo. Económicamente, este proyecto demuestra ser altamente viable, con una TIR del 24% en un período de recuperación de la inversión de 2,4 años.es_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isoeng
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectPendientees_PE
dc.titleProposal to reduce waste in the cake production process using standard work and 5Sen_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.levelTitulo profesional
thesis.degree.disciplineIngeniería Industrial
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería
dc.publisher.countryPE
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0002-9490-2130
renati.discipline722026
dc.identifier.isni0000000121541816
renati.author.dni72303487
renati.author.dni74907723
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional
renati.advisor.dni42694471
renati.jurorViacava Campos, Gino Evangelista
renati.jurorSánchez Soto, Paul Angello Daniel
renati.jurorMeza Ortiz, Richard Nicholas
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
ulima.catOI


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