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Proposal to reduce waste in the cake production process using standard work and 5S
| dc.contributor.advisor | Meza Ortiz, Richard Nicholas | |
| dc.contributor.author | Molina Pasache, Mitzy Daniela | |
| dc.contributor.author | Neri Caipo, Yadhira Selene | |
| dc.date.accessioned | 2025-12-02T18:03:14Z | |
| dc.date.available | 2025-12-02T18:03:14Z | |
| dc.date.issued | 2025 | |
| dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12724/23697 | |
| dc.description.abstract | Small and medium-sized businesses represent 21% of Peru's Gross Domestic Product, which in turn accounts for 99.5% of formal employment in Peru. The bakery industry is part of this economic pillar; however, it faces various challenges in terms of productivity optimization. A bakery located in the La Libertad region was selected because its losses represent US$3,212 annually. The focus will be specifically on the "Pastel Queque Cono Tipo M" line, where a solution was developed based on the implementation of engineering tools: Work Standardization and 5S, with the objective of eradicating the root causes of losses. The result was a reduction in waste from 10% to 5% and a 16% reduction in cycle time. Economically, this project proves to be highly viable, with an IRR of 24% over a 2.4-year payback period. | en_EN |
| dc.description.abstract | Las pequeñas y medianas empresas representan el 21% del Producto Interno Bruto del Perú, lo que a su vez representa el 99,5% del empleo formal en el Perú. La industria panadera forma parte de este pilar económico; sin embargo, enfrenta diversos desafíos en términos de optimización de la productividad. Se seleccionó una panadería ubicada en la región de La Libertad debido a que las pérdidas representan US$ 3,212 anuales. Se centrará específicamente en la línea de “Pastel Queque Cono Tipo M" donde se desarrolló una solución basada en la implementación de herramientas de ingeniería: Estandarización del Trabajo y 5S, con el objetivo de erradicar las causas raíz de las pérdidas. El resultado fue una reducción del desperdicio del 10% al 5% y una reducción del 16% en el tiempo de ciclo. Económicamente, este proyecto demuestra ser altamente viable, con una TIR del 24% en un período de recuperación de la inversión de 2,4 años. | es_PE |
| dc.format | application/pdf | |
| dc.language.iso | eng | |
| dc.publisher | Universidad de Lima | |
| dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
| dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | * |
| dc.subject | Pendiente | es_PE |
| dc.title | Proposal to reduce waste in the cake production process using standard work and 5S | en_EN |
| dc.type | info:eu-repo/semantics/bachelorThesis | |
| thesis.degree.level | Titulo profesional | |
| thesis.degree.discipline | Ingeniería Industrial | |
| thesis.degree.grantor | Universidad de Lima. Facultad de Ingeniería | |
| dc.publisher.country | PE | |
| dc.type.other | Tesis | |
| thesis.degree.name | Ingeniero Industrial | |
| renati.advisor.orcid | https://orcid.org/0000-0002-9490-2130 | |
| renati.discipline | 722026 | |
| dc.identifier.isni | 0000000121541816 | |
| renati.author.dni | 72303487 | |
| renati.author.dni | 74907723 | |
| renati.level | https://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional | |
| renati.advisor.dni | 42694471 | |
| renati.juror | Viacava Campos, Gino Evangelista | |
| renati.juror | Sánchez Soto, Paul Angello Daniel | |
| renati.juror | Meza Ortiz, Richard Nicholas | |
| renati.type | https://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis | |
| dc.subject.ocde | https://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04 | |
| ulima.cat | OI |
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