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dc.contributor.advisorCollao Díaz, Martín Fidel
dc.contributor.authorTakeda Yamamoto, Alvaro Miguel
dc.contributor.authorVera Martinez, Gonzalo Rodrigo
dc.date.accessioned2024-01-24T19:25:15Z
dc.date.available2024-01-24T19:25:15Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationTakeda Yamamoto, A. M. & Vera Martinez, G. R. (2023). Estudio de prefactibilidad para implementación de una planta de producción de chifles con sabor a tocino bajos en grasa [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/19732es_PE
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/19732
dc.description.abstractThis prefeasibility study evaluates the implementation of a company that produces eco-friendly hair care products, specifically the production of shampoo-conditioner bars. To carry out the research, the scientific method was used, using primary and secondary sources to collect information. The main problem that the project seeks to address is the great pollution generated by the massive consumption of plastic in single-use products, which translates into millions of tons of waste after use. This problem is the basis of the research and the technical, economic, and social justification of the project. In addition, the context, objectives, hypotheses, and the respective conceptual and referential frameworks were determined. The market study determined a demand for 100 241 shampoo-conditioner bars, considering as potential customers people from NSE A and B of Metropolitan Lima. The analysis of the location of the plant determined that the plant will be in the district of Surquillo in Metropolitan Lima. The plant will occupy a surface area of 353 m², including the administrative area, and its plant capacity will be 123 552 bars. The technology chosen for the plant's production process consists of mixing, heating, molding, and cooling activities. The company has three areas, operations, commercial and administration and finance, which are made up of 18 employees, including a general manager. The investment required to carry out the project is S /. 1 309 178,64. Of the financial flow, a NPV of S /. 735 675,58, a B / C ratio of 1,937, an IRR of 43,05%, a payback period of 3,67 years at a cost of capital of 17.56%, a AER of 12%, with the shareholder contribution equivalent to 60% of the total investment. In addition, a social evaluation of the project was carried out, with which it was determined that the project has a positive impact on societes_PE
dc.description.abstractEn el proyecto se presentan los criterios para demostrar la viabilidad de la implementación de una planta de producción de chifles saborizados a tocino bajos en grasa. En los siguientes capítulos, se sustentará la viabilidad del proyecto económica, técnica, social, financiera y ambientalmente. Se consideró como público objetivo a la población de los NSE A, B y C, en las zonas 6, 7 y 8 de Lima Metropolitana. A través de una encuesta, se pudo determinar la demanda estimada, la cual es 76 415,34 kg o 305 662 unidades para el primer año. Asimismo, para determinar la localización de la planta se consideraron los distintos factores, teniendo como resultado ubicar la planta en Ate, Lima. A través de varios análisis se pudo determinar la capacidad de producción de la planta, teniendo como elementos limitantes la materia prima, el tamaño de mercado y la tecnología disponible. Se definió la capacidad considerando el tamaño de mercado de 86 762,57 kg o 347 051 unidades anual. Además, para poder lograr una producción adecuada se dispondrá de 32 operarios y 12 personas administrativas. Finalmente, se pudo determinar al proyecto como rentable debido a los buenos indicadores económicos y financieros que se obtuvieron. De esta manera, el VANe es S/. 1 892 409 y el VANf es S/. 2 116 334, siendo ambos positivos. Por otro lado, el TIRe resultó 26,12% y el TIRf fue 32,93%, resultandos mayores que el COK hallado de 13,11%. Por último, el ratio B/C económico resultó 1,37 y el B/C financiero fue 1,59, siendo mayores que 1.es_PE
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.sourceRepositorio Institucional Ulima
dc.sourceUniversidad de Lima
dc.subjectSnack foodsen_EN
dc.subjectBaconen_EN
dc.subjectBanana productsen_EN
dc.subjectPrefeasibility studiesen_EN
dc.subjectSnackses_PE
dc.subjectTocinoes_PE
dc.subjectProductos de plátanoes_PE
dc.subjectEstudios de prefactibilidades_PE
dc.subject.classificationIngeniería industrial / Producción y logísticaes_PE
dc.titleEstudio de prefactibilidad para implementación de una planta de producción de chifles con sabor a tocino bajos en grasaes_PE
dc.title.alternativePrefactibility study for the installation of low fat flavored bacon chifles production planten_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.disciplineIngeniería Industrial
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería y Arquitectura
thesis.degree.levelTítulo Profesional
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
dc.publisher.countryPE
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
renati.author.dni73662979
renati.author.dni75442162
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-6874-4629
renati.advisor.dni9481628
renati.jurorQuiroz Flores, Juan Carlos
renati.jurorAgama Anduaga, Victor
renati.jurorSantos Figueroa, Luis Enrique
renati.jurorCollao Diaz, Martin Fidel
renati.levelhttp://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
renati.discipline722026
ulima.cat15
dc.identifier.isni121541816


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