Estudio de prefactibilidad para implementación de una planta de producción de chifles con sabor a tocino bajos en grasa
View/ Open
Tesis
(application/pdf: 2.514Mb)
(application/pdf: 2.514Mb)
Autorización
(application/pdf: 209.7Kb)
(application/pdf: 209.7Kb)
Reporte de similitud
(application/pdf: 33.19Mb)
(application/pdf: 33.19Mb)
Date
2023Advisor(s)
Metadata
Show full item recordAbstract
This prefeasibility study evaluates the implementation of a company that produces eco-friendly hair care products, specifically the production of shampoo-conditioner bars. To carry out the research, the scientific method was used, using primary and secondary sources to collect information.
The main problem that the project seeks to address is the great pollution generated by the massive consumption of plastic in single-use products, which translates into millions of tons of waste after use. This problem is the basis of the research and the technical, economic, and social justification of the project. In addition, the context, objectives, hypotheses, and the respective conceptual and referential frameworks were determined.
The market study determined a demand for 100 241 shampoo-conditioner bars, considering as potential customers people from NSE A and B of Metropolitan Lima.
The analysis of the location of the plant determined that the plant will be in the district of Surquillo in Metropolitan Lima. The plant will occupy a surface area of 353 m², including the administrative area, and its plant capacity will be 123 552 bars. The technology chosen for the plant's production process consists of mixing, heating, molding, and cooling activities. The company has three areas, operations, commercial and administration and finance, which are made up of 18 employees, including a general manager.
The investment required to carry out the project is S /. 1 309 178,64. Of the financial flow, a NPV of S /. 735 675,58, a B / C ratio of 1,937, an IRR of 43,05%, a payback period of 3,67 years at a cost of capital of 17.56%, a AER of 12%, with the shareholder contribution equivalent to 60% of the total investment. In addition, a social evaluation of the project was carried out, with which it was determined that the project has a positive impact on societ En el proyecto se presentan los criterios para demostrar la viabilidad de la implementación de una planta de producción de chifles saborizados a tocino bajos en grasa. En los siguientes capítulos, se sustentará la viabilidad del proyecto económica, técnica, social, financiera y ambientalmente.
Se consideró como público objetivo a la población de los NSE A, B y C, en las zonas 6, 7 y 8 de Lima Metropolitana. A través de una encuesta, se pudo determinar la demanda estimada, la cual es 76 415,34 kg o 305 662 unidades para el primer año.
Asimismo, para determinar la localización de la planta se consideraron los distintos factores, teniendo como resultado ubicar la planta en Ate, Lima.
A través de varios análisis se pudo determinar la capacidad de producción de la planta, teniendo como elementos limitantes la materia prima, el tamaño de mercado y la tecnología disponible. Se definió la capacidad considerando el tamaño de mercado de 86 762,57 kg o 347 051 unidades anual. Además, para poder lograr una producción adecuada se dispondrá de 32 operarios y 12 personas administrativas.
Finalmente, se pudo determinar al proyecto como rentable debido a los buenos indicadores económicos y financieros que se obtuvieron. De esta manera, el VANe es S/. 1 892 409 y el VANf es S/. 2 116 334, siendo ambos positivos. Por otro lado, el TIRe resultó 26,12% y el TIRf fue 32,93%, resultandos mayores que el COK hallado de 13,11%. Por último, el ratio B/C económico resultó 1,37 y el B/C financiero fue 1,59, siendo mayores que 1.
How to cite
Takeda Yamamoto, A. M. & Vera Martinez, G. R. (2023). Estudio de prefactibilidad para implementación de una planta de producción de chifles con sabor a tocino bajos en grasa [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/19732Publisher
Universidad de LimaCategory / Subcategory
Ingeniería industrial / Producción y logísticaSubject
Collections
- Tesis [887]
The following license files are associated with this item: