The application of lean manufacturing for standardization of the canned chicken production process in Peru food companies

View/ Open
Tesis
(application/pdf: 350.5Kb)
(application/pdf: 350.5Kb)
Autorización
(application/pdf: 219.9Kb)
(application/pdf: 219.9Kb)
Reporte de similitud
(application/pdf: 2.143Mb)
(application/pdf: 2.143Mb)
Date
2024Advisor(s)
Metadata
Show full item recordAbstract
In Peru, chicken is one of the most consumed foods in all regions. Due to the constant increase in population,chicken production is increasing in the country. For this reason, a food company must improve its efficiency to satisfy more customers and reduce its costs per productive unit without reducing its quality. The research can be useful to canning companies as well as companies where their machines suffer from many failures within production due to a lack of maintenance planning and worker training. The model used is based on two methodologies: 5S and TPM. These methodologies reduced the total production time per batch by 8% and improved the utilization rate by 7 percentage points. The use of these tools helped reduce corrective maintenance time and standardize processes to avoid recurring equipment failures. En el Perú, el pollo es uno de los alimentos más consumidos en todas las regiones. Debido al incremento constante de la población, la producción de pollo aumenta en el país. Por este motivo, una empresa de alimentos debe mejorar su eficiencia para satisfacer a más clientes y reducir sus costos por unidad productiva sin disminuir su calidad. La investigación puede servir a empresas de enlatados como a empresas donde sus máquinas sufran de muchas fallas dentro de la producción por falta de planificación de mantenimientos e instrucción de los trabajadores. El modelo utilizado se basa en dos metodologías: 5S y TPM. Estas metodologías redujeron el tiempo total de producción por lote en 8% y mejoraron el porcentaje de utilización de 7 puntos porcentuales. El uso de estas herramientas ayudó a reducir el tiempo de mantenimiento correctivo y a estandarizar procesos para evitar fallas recurrentes en los equipos.
How to cite
Romani Rey, A. E., & Basas Requena, S. A. (2024). The application of lean manufacturing for standardization of the canned chicken production process in Peru food companies [Tesis para optar el Título Profesional de Ingeniero Industrial, Universidad de Lima]. Repositorio Institucional de la Universidad de Lima. https://hdl.handle.net/20.500.12724/22215Publisher
Universidad de LimaSubject
Collections
- Tesis [1167]

