Show simple item record

dc.contributor.advisorRuiz Ruiz, Marcos Fernando
dc.contributor.authorCaballero Deza, Luis Carlos
dc.contributor.authorRomero Morales, Franz
dc.date.accessioned2025-08-05T13:32:51Z
dc.date.available2025-08-05T13:32:51Z
dc.date.issued2025
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12724/22972
dc.description.abstractLa investigación tuvo por objetivo la caracterización y análisis de la cadena productiva de la palta Hass en Perú, con el fin de identificar estrategias para su optimización sobre la base de la economía circular. Se empleó una metodología de diseño no experimental y descriptivo, validada por expertos del sector, que incluyó el análisis estructural de factores sectoriales, la identificación de variables críticas y la formulación de soluciones estratégicas mediante modelado estadístico de ecuaciones estructurales utilizando Python y R. Los resultados destacan a la producción de palta Hass y la gestión agronómica como variables clave, y los productores, proveedores y sociedad como actores predominantes en la dinámica del sector. Se evidenció que la generación de subproductos dentro del proceso de elaboración de la palta Hass representa la propuesta más viable. Este enfoque teórico permitió comprender las dinámicas de producción y abordar los desafíos técnicos, económicos y ambientales en la cadena de valor, además de vislumbrar nuevas líneas de investigación para metodologías eficientes de elaboración de subproductos y la introducción de nuevos productos agrícolas.es_PE
dc.description.abstractThe objective of the research was the characterization and analysis of the Hass avocado production chain in Peru, in order to identify strategies for its optimization based on the circular economy. A non-experimental and descriptive design methodology was used, validated by sector experts, which included the structural analysis of sectoral factors, the identification of critical variables and the formulation of strategic solutions through statistical modeling of structural equations using Python and R. The results highlight Hass avocado production and agronomic management as key variables, and producers, suppliers and society as predominant actors in the dynamics of the sector. It was evident that the generation of byproducts within the Hass avocado production process represents the most viable proposal. This theoretical approach allowed us to understand production dynamics and address the technical, economic and environmental challenges in the value chain, in addition to envisioning new lines of research for efficient methodologies to produce by-products and the introduction of new agricultural products.en_EN
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isospa
dc.publisherUniversidad de Lima
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/*
dc.subjectPendientees_PE
dc.titleCharacterization of the hass avocado productive chain: analysis and optimization strategies from the circular economyen_EN
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesis
thesis.degree.levelTítulo profesionales_PE
thesis.degree.disciplineIngeniería Industriales_PE
thesis.degree.grantorUniversidad de Lima. Facultad de Ingeniería
dc.publisher.countryPE
dc.type.otherTesis
thesis.degree.nameIngeniero Industrial
renati.advisor.orcidhttps://orcid.org/0000-0001-5147-8512
renati.discipline722026
dc.identifier.isni0000000121541816
renati.author.dni71747160
renati.author.dni76305638
renati.levelhttps://purl.org/pe-repo/renati/level#tituloProfesional*
renati.advisor.dni10002505
renati.jurorUrquizo Baldarrago, Karen Nathaly
renati.jurorNoriega Araníbar, María Teresa
renati.typehttps://purl.org/pe-repo/renati/type#tesis*
dc.subject.ocdehttps://purl.org/pe-repo/ocde/ford#2.11.04
ulima.catOI


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess