Characterization of the hass avocado productive chain: analysis and optimization strategies from the circular economy

View/ Open
Descargar
(application/pdf: 249.7Kb)
(application/pdf: 249.7Kb)
Autorización
(application/pdf: 226.6Kb)
(application/pdf: 226.6Kb)
Reporte de similitud
(application/pdf: 1.205Mb)
(application/pdf: 1.205Mb)
Date
2025Advisor(s)
Metadata
Show full item recordAbstract
La investigación tuvo por objetivo la caracterización y análisis de la cadena productiva de la palta Hass en Perú, con el fin de identificar estrategias para su optimización sobre la base de la economía circular. Se empleó una metodología de diseño no experimental y descriptivo, validada por expertos del sector, que incluyó el análisis estructural de factores sectoriales, la identificación de variables críticas y la formulación de soluciones estratégicas mediante modelado estadístico de ecuaciones estructurales utilizando Python y R. Los resultados destacan a la producción de palta Hass y la gestión agronómica como variables clave, y los productores, proveedores y sociedad como actores predominantes en la dinámica del sector. Se evidenció que la generación de subproductos dentro del proceso de elaboración de la palta Hass representa la propuesta más viable. Este enfoque teórico permitió comprender las dinámicas de producción y abordar los desafíos técnicos, económicos y ambientales en la cadena de valor, además de vislumbrar nuevas líneas de investigación para metodologías eficientes de elaboración de subproductos y la introducción de nuevos productos agrícolas. The objective of the research was the characterization and analysis of the Hass avocado production chain in Peru, in order to identify strategies for its optimization based on the circular economy. A non-experimental and descriptive design methodology was used, validated by sector experts, which included the structural analysis of sectoral factors, the identification of critical variables and the formulation of strategic solutions through statistical modeling of structural equations using Python and R. The results highlight Hass avocado production and agronomic management as key variables, and producers, suppliers and society as predominant actors in the dynamics of the sector. It was evident that the generation of byproducts within the Hass avocado production process represents the most viable proposal. This theoretical approach allowed us to understand production dynamics and address the technical, economic and environmental challenges in the value chain, in addition to envisioning new lines of research for efficient methodologies to produce by-products and the introduction of new agricultural products.
Publisher
Universidad de LimaSubject
Collections
- Tesis [1167]

