Productivity improvement in a canned fish production company applying 5S, TQM, and three pillars of TPM tools

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Date
2025Advisor(s)
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Lean Manufacturing concepts have been widely applied in manufacturing companies; however, there are limited instances of their use in the canned food sector. Consequently, there is a need for techniques that can sustain efficiency and productivity over time. This research aims to enhance the productivity of an SME that produces canned fish by implementing 5S, TQM, and the three pillars of TPM. Using the DMAIC methodology, a thorough diagnosis of the company was conducted to identify the root causes of its main issues. Lean tools were then tested in a pilot program within the organization. Following the implementation, improvements were observed in the company's key performance indicators. This demonstrates the effectiveness of the management model, showcasing the positive impact of these tools when applied in a food industry context, and contributing to the existing body of knowledge on the subject. Los conceptos de Lean Manufacturing han sido aplicados en empresas manufactureras con bastante frecuencia. Sin embargo, se tiene pocos registros de su implementación en empresas del sector alimentario. Por lo tanto, se requiere de técnicas que mantengan su eficiencia y productividad a lo largo del tiempo. En el presente proyecto de investigación, se tiene como objetivo mejorar la productividad de una pyme productora de conservas de pescado aplicando herramientas 5S, TQM y tres pilares del TPM. A través del proceso metodológico DMAIC, se realizó un diagnóstico de la empresa encontrando las causas raíces de sus principales problemas; así como también, se aplicaron herramientas Lean en una prueba piloto en la organización. Luego de la implementación, se obtuvo mejoras en los indicadores clave de la empresa; por lo cual, se demuestra la efectividad del modelo de gestión aplicando estas herramientas en una empresa de alimentos, aportando al conocimiento actual que se tiene sobre el tema.
Publisher
Universidad de LimaSubject
Collections
- Tesis [1167]

