Proposal to reduce waste in the cake production process using standard work and 5S

View/ Open
Descargar
(application/pdf: 424.8Kb)
(application/pdf: 424.8Kb)
Autorización
(application/pdf: 238.0Kb)
(application/pdf: 238.0Kb)
Reporte de Similitud
(application/pdf: 754.8Kb)
(application/pdf: 754.8Kb)
Date
2025Advisor(s)
Metadata
Show full item recordAbstract
Small and medium-sized businesses represent 21% of Peru's Gross Domestic Product, which in turn accounts for 99.5% of formal employment in Peru. The bakery industry is part of this economic pillar; however, it faces various challenges in terms of productivity optimization. A bakery located in the La Libertad region was selected because its losses represent US$3,212 annually. The focus will be specifically on the "Pastel Queque Cono Tipo M" line, where a solution was developed based on the implementation of engineering tools: Work Standardization and 5S, with the objective of eradicating the root causes of losses. The result was a reduction in waste from 10% to 5% and a 16% reduction in cycle time. Economically, this project proves to be highly viable, with an IRR of 24% over a 2.4-year payback period. Las pequeñas y medianas empresas representan el 21% del Producto Interno Bruto del Perú, lo que a su vez representa el 99,5% del empleo formal en el Perú. La industria panadera forma parte de este pilar económico; sin embargo, enfrenta diversos desafíos en términos de optimización de la productividad. Se seleccionó una panadería ubicada en la región de La Libertad debido a que las pérdidas representan US$ 3,212 anuales. Se centrará específicamente en la línea de “Pastel Queque Cono Tipo M" donde se desarrolló una solución basada en la implementación de herramientas de ingeniería: Estandarización del Trabajo y 5S, con el objetivo de erradicar las causas raíz de las pérdidas. El resultado fue una reducción del desperdicio del 10% al 5% y una reducción del 16% en el tiempo de ciclo. Económicamente, este proyecto demuestra ser altamente viable, con una TIR del 24% en un período de recuperación de la inversión de 2,4 años.
Publisher
Universidad de LimaSubject
Collections
- Tesis [1167]

