Estudio para la instalación de una fábrica de snacks a partir de la fritura de yacón
Abstract
Yacon is a root, one of its main characterstic is that it contains a high proportion of fructooligosaccharides, a type of sugar which is not metabolized by the human body. This and other beneficial properties, along with yacon’s intrinsic versatility which permits its diverse industrialised elaboration, are considered in the development of the present study: fabrication of snacks (fried yacon crisps). This study approaches the subject by presenting the definition and quantification of the demand, the type of technology required for the manufacturing and an economic-financial evaluation, in order to justify profitable private investment; including alternatives for social development in the direct and indirect project influence areas. El yacón es un tubérculo que tiene como característica principal su alta cantidad de fructooligosacáridos o azúcares que no son metabolizados por el cuerpo humano. Se considera, entre otras bondades, su intrínseca versatilidad, que permite su industrialización para fabricar snacks (hojuelas fritas de yacón). Este estudio presenta la definición y cuantificación de la demanda, la tecnología necesaria para desarrollar el producto y una evaluación económico-financiera a fin de justificar la inversión privada rentable. Incluye, además, alternativas de desarrollo social en las zonas de influencia directa e indirecta del proyecto.
How to cite
Doig Castillo, G. E. (2012). Estudio para la instalación de una fábrica de snacks a partir de la fritura de yacón. Ingeniería Industrial, (30), 161-187. Recuperado de http://revistas.ulima.edu.pe/index.php/Ingenieria_industrial/article/view/222/197Publisher
Universidad de LimaCategory / Subcategory
Ingenierías / Ingeniería industrialSubject
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Ingeniería IndustrialISSN
1025-9929Collections
- Ingeniería Industrial [384]
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